contrast9a.jpgcontrast1b.jpgcontrast9.jpgcontrast1c.jpgcontrast4c.jpgcontrast1d.jpgcontrast3.jpgcontrast8.jpgcontrast1.jpgcontrast1a.jpgcontrast4.jpgcontrast2.jpgcontrast2a.jpg

Obrazovanje

Uvećanje slova:

 

Odmah po pripajanju Ivanjice i Moravičkog kraja Srbiji, 1834. godine otvorena je škola u ovom mestu. Predhodne godine otvorena je škola u Milandži, prva u ovom kraju, uz veliko zalaganje i materijalnu pomoć budućeg vladike Joanikija Neškovića. Ova ivanjička škola bila je opštinska sa 32 učenika. Plata učitelja u to vreme iznosila je 4 groša mesečno i naplaćivala se od učenika. U bližoj okolini pre ivanjičke i milandžanske škole, radile su škole u Požegi i Kotraži.

 

Već 1836. godine u ovoj školi radio je učitelj Radič Marković, rodom iz Vrbice, okruga kragujevačkog. Medju prvim učiteljima ove škole bio je i otac Svetislava Vulovića, gde se budući književni kritičar i rodio. 

Pedesetih godina XIX veka u ivanjičkoj školi službovao je učitelj Rade Marković. Predložen je od Sime Jakovića, načelnika moravičkog sreza da se smeni. Teško je tada bilo biti učitelj. Bolji učenici su brže napredovali, a slabiji zaostajali. Ovaj učitelj je u svom razredu imao 6 psaltiraca, 5 starijih bukvaraca i 27 mladjih bukvaraca. Prvo se učila bekavica, pa časlovac. Po završetku jednog i drugog, prelazilo se na psaltir, a kada se završi sa ovim, djak postaje pismen i mogao je da postane pop, prota, vladika, pisar, samo ako je imao novca.

Školske 1858/59. godine pominje se da u ovoj školi rade dva učitelja. Tada su samo Užice i Ivanjica imali po dva učitelja, u celom užičkom okrugu. Vidimo takodje da je po broju učenika Ivanjica ispred Požege, a verovatno onda i po broju stanovnika. 

Vukova reforma prodrla je u ovu školu školske 1867-68. godine, tri odnosno četiri godine posle smrti velikog reformatora. I to je ovde išlo sa velikim teškoćama i opiranjima, a vidi se u neujednačenosti i šarenolikosti ortografije u zvaničnim knjigama škole. 

U „Kneževina Srbija“, Milan Milićević pominje da je Ivanjica 1838. godine imala školu sa dva učitelja i jednom učiteljkom za žensku decu. Ne zna se da li su ova deca učila se pismenosti ili ručnim radovima. 1867. godine, pored muške otvorena je i ženska škola zbog velikog broja polaznika ženske populacije stanovništva. Nešto kasnije i u drugim većim mestima ovoga kraja otvorene su posebne škole za žensku decu.

Nastava u ovim školama nije se mnogo razlikovala od onih škola gde su se školovali muškarci. U svima je bilo po 31 čas nedeljno.

Osamdesetih godina XIX veka ivanjičke škole su spojene u jednu. Ivanjičani su nastojali da se njihova deca, koja ostaju u varoši posle završene osnovne škole, nauče krojenju i šivenju, pa su tridesetih godina prošlog veka otvorili zanatsku školu koja je radila do kraja rata, a zatim je nastavila sa svojom delatnošću.

U Ivanjici su postojale i zanatske radnje. Zanatlije iz ovog kraja bile su poznate po svojim proizvodima i van granica Srbije. Kod njih su mladići izučavali zanate. Pojavila se i potreba da se u Ivanjici otvori nedeljna škola, gde bi se mladići školovali kog opančara, trgovaca, pekara, stolara, sedlara. Medju prvima u Srbiji, javili su se ministru prosvete i crkvenih dela sa molbom da im dozvoli otvaranje ovakve škole. To je i učinjeno 1860. godine. Nastavu su pored učitelja izvodili i ugledniji i obrazovaniji majstori iz ovog kraja. 

Pregled otvorenih škola u ivanjičkom kraju u XIX veku:

Pridvorica, 1885. godine, Kovilje 1870, Prilike 1873, Brezova 1891, Kosovica 1892, Srednja Reka 1910, Lisa 1869, Luke 1874, Močioci 1882, Čitaonica u Ivanjici, 1868.   


Predškolsko obrazovanje

Na teritoriji opštine Ivanjica postoje nekoliko institucija koje se bave predškolskim. osnovnim i srednjim obrazovanjem. U njima se obrazuje 11,7% populacije opštine. Imajući u vidu značaj obrazovanja, postojanje ovakvih institucija daje veliki doprinos u razvoju mladih na teritoriji opštine Ivanjica.
Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečji vrtić Ivanjica u svom sastavu ima dva objekta za celodnevni boravak dece: "Djurdjevak" i "Zvončica".


"Djurdjevak"

Objekat je otvoren 1978. godine. Za razliku od infrastrukture objekta, opremljenost učilima i didaktičkim sredstvima je dosta povoljnija, tako da se na lestvici kriterijuma može oceniti kao zadovoljavajuća.


"Zvončica"

Objekat je otvoren 1985. godine. Osnovna karakteristika ovog objekta je da je montažnog tipa gradnje. Unutrašnji prostor je projektovan sa 8 radnih soba i 1 fiskulturnom salom koja je 2003. godine zbog povećanog broja dece adaptirana u radnu sobu.
Prema podacima opštine Ivanjica potrebni kapaciteti Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečji vrtić, za celodnevni boravak, kreću se do brojke od 350 mesta, što trenutno ova ustanova ne može da obezbedi.


Osnovno obrazovanje

Na području opštine Ivanjica radi devet osnovnih škola koje pohadja oko 2.650 učenika.

1. OŠ „Milinko Kušić“ Ivanjica, sa izdvojenim odeljenjima u Bukovici, Lisi i Raščićima,

2. OŠ „Kirilo Savić“ Ivanjica, sa izdvojenim odeljenjima u Osonici, Lukama i Budoželji,

3. OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, sa izdvojenim odeljenjem u Cerovi,

4. OŠ „Major Ilić“ Kušići, sa izdvojenim odeljenjima u Maskovi i Opaljeniku,

5. OŠ „Svetozar Marković“ Kovilje, sa izdvojenim odeljenjem u Vučaku,

6. OŠ „Dr Nedeljko Košanin“ Devići, sa izdvojenim odeljenjima u Veljovićima, Ogradjeniku, Ostatiji, Pridvorici, Starom selu, Brusniku i Srednjoj Reci,

7. OŠ „Mićo Matović“ Katići, sa izdvojenim odeljenjima u Močiocima, Ravnoj Gori, Šareniku i Beloj Crkvi,

8. OŠ „Vučić Veličković“ Medjurečje, sa izdvojenim odeljenjem u Crvenoj Gori i

9. OŠ „Milan Vučićević Zverac“ Bratljevo, sa izdvojenim odeljenjem u Gledjici.


Srednje obrazovanje

U opštini Ivanjica rade dve srednje škole, Tehnička škola i Gimnazija, koje pohadja ukupno oko 1.000 učenika. Od ukupnog broja učenika srednjih škola, Tehničku školu pohađa 526 redovnih i vanrednih učenika, dok Gimnaziju pohađa 442 učenika.


Pored srednjih škola u okviru ustanova srednjeg obrazovanja funkcioniše iDom učenika srednjih škola. Osnovan je 1949. godine kao vaspitno-obrazovna ustanova u kojoj se obezbedjuju smeštaj, ishrana, uslovi za učenje, vaspitni rad, kulturni, zabavni i sportski život učenika, koji pohadjaju školu van mesta njihovog stalnog boravka.

Portal Opstine Ivanjica. Sva prava zadrzana. www.ivanjica.gov.rs
Klikni za čitanje selektovanog teksta! Omogućila Opština Ivanjica