contrast3.jpgcontrast1c.jpgcontrast9.jpgcontrast4c.jpgcontrast2a.jpgcontrast1b.jpgcontrast2.jpgcontrast1d.jpgcontrast8.jpgcontrast1.jpgcontrast4.jpgcontrast9a.jpgcontrast1a.jpg

Turistički kapaciteti Golije

Uvećanje slova:

 

Smeštaj je u vlasništvu preduzeća „Srbijašume”, šumsko gazdinstvo "Golija", izdat u zakup. Udaljen je od Ivanjice 40 kilometara i nalazi se na planini Goliji na nadmorskoj visini od 1408 metara. Raspolaže sa 92 ležaja, od kojih je 14 u samom hotelu i to u dvokrevetnim sobama, a 80 u trokrevetnim sobama i nekoliko soba sa više ležajeva u dva depadansa pored hotela. Pored hotela se nalazi fudbalsko igralište, tereni za male sportove i žičara koja vodi ka Jankovom kamenu, najvišem vrhu Golije. Ovo je trenutno jedini smeštaj ovakvog tipa, ne računajući brojne vikendice na ivanjičkoj strani planine.


Završeno je postavljanje i montaža stubova žičare. Gradjevinske i mašinske radove na montaži stubova je izvelo preduzeće "Graditelj" iz Ivanjice. Helihoptersku podršku u postavljanju stubova je pružila Vojska Srbije. Radovi se nastavljaju izgradnjom i montažom početne i krajnje stanice žičare.
Zanimljiv je podatak da je za potrebe ovog skijališta još 2007. godine nabavljen i ratrak (PB-300) koji ima adapter za "half pipe", i jedini je te vrste koji se nalazi u Srbiji.
Osnovi podaci o stazi i žičari:
- Dužina staze 2.300 metara
- Visinska razlika 480 metara
- Prosečni nagib terena 60 do 70 odsto
- Dužina trase žičare 1.780 metara
- Kapacitet žičare 1.200 skijaša na sat.

Mogućnosti za izgradnju smeštajnih kapaciteta i ski staza na ovoj planini su ogromne. Usvojen je Prostorni plan Parka Prirode, trenutno se radi na Planovima generalne i detaljne regulacije četiri velika centra, i Master plan za sama skijališta, čije se usvajanje očekuje od strane Vlade Republike Srbije.

Portal Opstine Ivanjica. Sva prava zadrzana. www.ivanjica.gov.rs
Klikni za čitanje selektovanog teksta! Omogućila Opština Ivanjica